Mięta pieprzowa – działanie

Mięta pieprzowa – perfekcyjna roślina lecznicza

     Mięta pieprzowa należy do grupy roślin leczniczych mających zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i domowej medycynie. Posiada ona zróżnicowane właściwości prozdrowotne od działania bakteriobójczego po zbawienne działanie ułatwiające trawienie. Znana jest już od czasów starożytnych – już wtedy stosowana była jako forma zapobiegania chorobom oraz ich leczeniu. W niezmienionym stanie przetrwała do dzisiaj, z tymże w czasach współczesnych odkryto jej kolejne prozdrowotne i nie tylko działania.

Liście mięty pieprzowej zawierają w sobie niezwykle cenny olejek, który posiada w sobie właściwości antybakteryjne. Mięta pieprzowa stosowana jest głównie przy problemach z trawieniem, zwłaszcza kiedy nasz organizm ma trudności z trawieniem tłuszczy. Poza tym wyciąg z niej dba o odpowiednią pracę jelit, zapobiegając wzdęciom oraz gazom. Dzięki pobudzaniu soków trawiennych i oddziaływaniu na wydzielanie żółci zbawienny wpływ ma także na problemy z brakiem apetytu. W medycynie naturalnej wyciąg z mięty szeroko znany jest jako przepis na pozbycie się kolki, czy działanie pomocnicze podczas zachorowań na kamicę żółciową czy schorzeniu wątroby. Oprócz standardowego wyciągu możemy także stworzyć napar z mięty, który działa uspokajająco oraz moczopędnie. Jednak najsilniejsze właściwości ma sam olejek z mięty pieprzowej, który dostać można w postaci maści kojącej wszelkiego rodzaju stłuczenia, kojący skórę oraz ją chłodzący – podobnie skuteczne działanie ma wobec świądu czy wysypki.

Zastosowanie mięty pieprzowej

     Dziedziny w których stosowana jest dzisiaj mięta pieprzowa są nieporównywalnie bardziej zróżnicowane niż wieki temu. Dzięki rozwojowi medycyny naturalnej byliśmy w stanie odkryć jej kolejne właściwości i funkcje, dzięki czemu mogła zostać użyta jako składnik dodatkowy w różnych formach. Miętę pieprzową stosuje się głównie:

  • w przemyśle spożywczym. Jej wartościowe właściwości przyczyniają się do powstawania takich produktów jak: cukierki miętowe, guma do żucia czy jako dodatek w smakowych likierach. W naszym domu możemy natomiast użyć listków mięty pieprzowej do uzupełnienia smaku naszej lemoniady czy innych zimnych drinków pozwalających nam na chwilę ochłody podczas upalnych dni. Poza tym listkami mięty można doprawiać tworzone przez nas dania obiadowe czy stosować w sałatkach i twarogach.
  • w przemyśle kosmetycznym. Mięta pieprzowa dodawana jest coraz częściej jako składnik maści, kremów i różnego rodzaju kosmetycznych olejków. Dzięki sporej ilości metanolu przydatna jest w produkcji past do mycia zębów oraz wszelkich płynów do płukania jamy ustnej. Miętę pieprzową stosuje się także w produkcji perfum, wody kolońskiej oraz świec zapachowych ze względu na jej intensywną, orzeźwiającą woń.
  • w pielęgnacji włosów. Dzięki jej delikatności idealnie nadaje się jako odżywka w formie olejku do ochrony i odnowy naszych włosów. Jest także niezmiernie skuteczna w walce z łupieżem
  • w pielęgnacji naszych ust. Tutaj znowu, mięta pieprzowa w postaci olejku potrafi odpowiednio nawilżyć nasze wyschnięte usta i szybko je zregenerować jednocześnie chroniąc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *