Płatki jaglane – kompendium wiedzy

Płatki jaglane są produktem zbożowym, zawierającym dużo cennym witamin i wiele składników odżywczych poprawiających kondycję skóry, włosów i paznokci i działających pozytywnie na ogólny stan zdrowia. Ze względu na brak glutenu, nadają się również dla osób chorych na celiakię.

Podstawowe informacje

Płatki jaglane otrzymuje się z gniecionych ziaren prosa. Mają mało wyrazisty smak, ale charakteryzują się bardzo chrupką strukturą. Nadają się do spożycia o każdej porze dnia, z mlekiem, jogurtami, czy jako dodatek do owocowych sałatek. Płatki jaglane są źródłem wielu witamin i minerałów. Mogą stanowić znakomite urozmaicenie codziennej diety, gdyż przy ich pomocy można przygotować wiele wspaniałych potraw.

Właściwości płatków jaglanych

Działanie płatków jaglanych:

  • korzystnie wpływają na układ nerwowy
  • wspomagają koncentrację
  • likwidują zmęczenie i bezsenność
  • usprawniają trawienie
  • redukują problemy z zaparciami
  • posiadają właściwości przeciwgrzybiczne
  • posiadają właściwości moczopędne

Oprócz korzystnego wpływu na stan zdrowia, płatki jaglane posiadają także mnóstwo właściwości upiększających. Znakomicie działają na cerę, poprawiają stan skóry i wzmacniają włosy i paznokcie.

Wartości odżywcze płatków jaglanych

Płatki jaglane są cennym źródłem witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto, duża zawartość witaminy E czyni płatki jaglane produktem, którego spożywanie przeciwdziała procesom starzenia się i zachowuje młodość komórek ciała.

Płatki jaglane zawierają także dużo składników mineralnych, takich jak:

Są one niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.

Dzięki lecytynie zawartej w płatkach poprawia się praca mózgu, a dokładniej zdolności zapamiętywania, koncentracja, a także następuje regulacja poziomu cholesterolu.

Zastosowanie płatków jaglanych

Płatki jaglana z powodzeniem mogą być stosowane zamiast kanapek, bądź nie zawsze zdrowych płatków śniadaniowych. Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych świetnie nadają się na pożywny i zdrowy pierwszy posiłek dnia, lub jako dodatek do kolejnych posiłków. Mogą być gotowane zarówno na mleku jak i wodzie oraz stosowane w formie dodatku do jogurtów. Świetnie smakują ze świeżymi owocami takimi jak np. jabłko, kiwi, czy banany. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest zastosowanie płatków jaglanych ze startym jabłkiem i cynamonem. Takie zestawienie tworzy bardzo pożywny i smaczny deser. Często też wykorzystuje się je w koktajlach owocowych, rzadziej warzywnych. Mogą również służyć jako panierka w np. mięsie.

Płatki jaglane są polecanym produktem dla osób w każdym wieku, szczególnie dla dzieci i młodzieży. W połączeniu z wysokobiałkowymi produktami stanowią bardzo pożywne i pokrywające zapotrzebowanie na składniki odżywcze posiłki.

 

Płatki jaglane są bardzo cennym dla zdrowia produktem. Zawierają wiele witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Dzięki tym składnikom mają wiele prozdrowotnych walorów oraz przyczyniają się do poprawy stanu skóry, włosów i paznokci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *