Salmonella – objawy towarzyszące zatruciu się bakterią

Salmonella – brak higieny prostą drogą do zarażenia

     Zarażenie bakterią salmonella najczęściej spowodowane jest nieodpowiednią higieną oraz sięganiem po produkty spożywcze, takie jak: surowe jajka, zimne desery i lody – zwłaszcza w trakcie okresu letniego. Częstym źródłem zarażenia jest również spożycie niedogotowanego mięsa – to właśnie zwierzęta odpowiadają za rozprzestrzenianie się bakterii salmonella poprzez jej nosicielstwo, a więc wszelkie produkty bazujące na zwierzęcych składnikach są potencjalnie dla nas niebezpieczne, jednak w szczególności te oparte na ich surowych przykładach – krem jajeczny czy domowy kogel-mogel może nam przysporzyć ogromnych problemów. Bakteria salmonelli swoje odkrycie zawdzięcza pewnemu amerykańskiemu weterynarzowi, który odkrycia dokonał pod koniec XIX wieku (dokładniej w roku 1885) w świńskich jelitach. Zakażenie bakterią salmonelli może powodować u nas niebezpieczne dla życia i zdrowia zatrucia pokarmowe czy nawet dur brzuszny.

Faktyczne ryzyko zagrożenia i objawy

     Ryzyko zarażenia się bakterią salmonelli jest tym większe, im mniej przestrzegamy zasad odpowiedniego przechowywania żywności oraz higieny naszej jak i zakupionych produktów. Jedną z najczęściej łamanych przez nas zasad jest ponowne zamrażanie raz rozmrożonego już mięsa czy kupowanie mięsa z tańszej półki cenowej – które często nie ma określonego źródła pochodzenia. Trzymanie surowych produktów mięsnych, rybnych czy jajek blisko produktów otwartych, które są na co dzień przez nas spożywane również jest bardzo nierozsądnym, a co za tym idzie niebezpiecznym działaniem. Jednakże jednym z najbardziej powszechnych i ‚najchętniej’ popełnianych przez nas błędów i niedopatrzeń jest niedostatecznie obmycie produktów pod bieżącą wodą oraz kwestia niedopatrzenia odpowiedniej higieny u nas, jak i u naszych członków rodziny – obowiązkiem wręcz powinno być mycie rąk po przyjściu do domu oraz za każdym razem po skorzystaniu z toalety. Dzieci powinny być w tym aspekcie pilnowane ze zdwojoną siłą, gdyż mają one tendencję do nieustannego badania i dotykania różnorakich przedmiotów rękami zbierając multum bakterii.

Skąd jednak wiedzieć czy zaraziliśmy się bakterią salmonelli i jakie występują wtedy objawy? Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już po około 8 godzinach spożyciu posiłku skażonego – jeśli jest to ostre zatrucie. Najczęściej jednak zakażenie staje się wyczuwalne i zauważalne po 18 do 24 godzin. Lista poniżej:

  • ból brzucha, któremu często towarzyszy wodnista biegunka
  • nudności prowadzące do wymiotów
  • brak sił, apatia, nieustanne zmęczenie 
  • podwyższona temperatura (objaw ten występuje najczęściej u dzieci)
  • utrudniające funkcjonowanie bóle głowy

Jeżeli zauważymy jakikolwiek z tych objawów zamiast wzięcia środków zapobiegawczych w postaci tabletek przeciwbólowych czy przeciwbiegunkowych powinniśmy udać się do najbliższej przychodni na badania, gdyż niewykryta salmonella prowadzić może do niebezpiecznego dla zdrowia odwodnienia organizmu, a w trakcie zarażenia wirusem z powodu częstych wypróżnień wymagane jest podanie kroplówki lub odpowiednich leków. Także bateria salmonelli nie powinna być bagatelizowana, zwłaszcza u dzieci których organizmy dopiero się rozwijają.

Więcej info na tej stronie: myslowianki.pl/salmonella-przyczyny-objawy-leczenie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *