Jakie właściwości mają orzechy włoskie?

Orzechy włoskie są skarbnicą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one bardzo smaczne i zdrowe. W ramach ciekawostki warto wiedzieć, iż orzech włoski jest jednym z najstarszych drzew. Ta roślina może owocować przez nawet pięćset lat. Obecnie, można je zakupić praktycznie o każdej porze i w każdym sklepie. Na pewno warto je spożywać bowiem w swoim składzie zawierają one około 60 procent tłuszczu. Dodatkowo warto wiedzieć, że orzechy włoskie znane są z tego, iż doskonale regulują ciśnienie krwi. Działają one również silnie antymiażdżycowo oraz co ważne, chronią one przed zawałem. Orzechy włoskie wpływają doskonale na regulację układu nerwowego. Te smaczne orzechy są także bogatym źródłem wartościowego białka jak i również błonnika, który wpływa na regulację funkcji przewodu pokarmowego. Z racje iż orzechy zawierają sporą ilość tłuszczu i białka, to zaleca się zjadanie ich w umiarkowanych ilościach. Mianowicie, nie powinno się przekraczać 30 gramów dziennie. Można to przeliczyć na jedną niedużą garść, jest to optymalna dzienna porcja.

Orzechy włoskie – garść informacji

       Zdrowe i smaczne orzechy włoskie w swoim składzie zawierają oprócz tłuszczów i białek, jeszcze inne substancje, witaminy i minerały. Otóż, orzechy te są bogatym źródłem:

  • cynku,
  • magnezu,
  • potasu,
  • fosforu,
  • manganu,
  • kwasu foliowego,
  • oraz miedzi.

      Z całą pewnością orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdej osoby, która dba szczególnie o swoje zdrowie. Kobiety w ciąży również nie powinny zapominać o tej smacznej przekąsce, bowiem posiadają one dużą ilość kwasu foliowego, który zapobiega wadom płodowym. Posiadają one także znaczną ilość cynku i magnezu, zatem wpływają one dobroczynnie na włosy, skórę i paznokcie. Warto też wiedzieć, że cynk jest niezbędny do budowania odporności. Orzechy włoskie chronią również organizm przed wolnymi rodnikami. Orzechy te, są również bogactwem potasu. Ten składnik odpowiada za równowagę gospodarki wodnej w organizmie i pobudza wydzielanie hormonów. Fosfor, którego w orzechach również nie brakuje, dba o równowagę kwasowo-zasadową. Mangan natomiast zapewnia odpowiednie funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego w organizmie ludzkim. Miedź również znajduje się w orzechach, warto wiedzieć, iż uczestniczy ona w wytwarzaniu czerwonych krwinek jak i również bierze ona udział w szybszym gojeniu się ran. Warto jednak wiedzieć, że miedź ma nie tylko wpływ na szybkie gojenie się ran ale i również ma wpływ na właściwe wchłanianie żelaza.

Orzechy włoskie jako zdrowa i smaczna przekąska

    Orzechy włoskie stanowią zdrową i smaczną przekąskę. Można nimi z powodzeniem zastąpić słodycze. Warto orzechy dodawać do porannej owsianki lub jaglanki. Dobrze komponują się one w posiłkach nawet z owocami. Już mała garść wystarczy, aby dostarczyć organizmowi odpowiednich tłuszczów. Na pewno orzechy są niezastąpione na dietach wegańskich i wegetariańskich. Orzechy włoskie dzięki swojej aksamitnej konsystencji po zblendowaniu, nadają się do zrobienia domowej pasty na kanapki. Orzechy włoskie oprócz wspomnianych wyżej właściwości, słyną także z faktu, iż są one silnym przeciwutleniaczem. Zapobiegają wszelkim chorobom układu krążenia jak i również wpływają znacząco na krzepliwość krwi, działają krwiotwórczo. Sprzyjają one również koncentracji i wpływają szczególnie na pozytywny nastrój. Orzechy włoskie wpływają także bardzo korzystnie na funkcjonowanie wątroby, żołądka oraz jelit. Działają one bardzo korzystnie również na system nerwowy jak i również na koncentrację i na mózg.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *