Tykwa – uprawa, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Słowo tykwa kojarzy się zazwyczaj z tradycyjnym naczyniem, które służy do picia yerba mate. Niewiele osób wie, że jest to roślina należąca do rodziny dyni, arbuza, ogórka czy melona. W naturalnych warunkach można spotkać ją w Afryce, obecnie tykwę uprawia się w różnych rejonach kuli ziemskiej między innymi w Indiach. Warzywo charakteryzuje się mnogością barw i kształtów – właśnie im zawdzięcza swoją popularność. Warto wiedzieć, że roślina charakteryzuje się również właściwościami korzystnie wpływającymi na ludzki organizm.

Tykwa – właściwości zdrowotne i odżywcze

Tykwa to jedno z najzdrowszych warzyw. Możemy w niej znaleźć wiele witamin i substancji, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Są to między innymi:

  • cholina – substancja, która usprawnia metabolizm mózgu, działa antydepresyjnie i poprawia samopoczucie
  • witamina A – korzystnie wpływa na wzrok
  • witamina D – wspiera wzrost kości
  • witamina E – uważana jest za witaminę młodości
  • witamina C – wzmacnia odporność
  • witaminy z grupy B – wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego
  • fosfor – odpowiada za mocne zęby i kości
  • potas – wspiera prawidłową pracę mięśnia sercowego
  • magnez – poprawia koncentrację, usprawnia pracę mięśni oraz układu nerwowego
  • kwasy z grupy Omega – są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu

Tykwa – charakterystyka i uprawa

Tykwę zalicza się do roślin jednorocznych. Charakteryzuje się długimi, bo aż 10 metrowymi pnączami płożącymi się lub pnącymi. Jest to roślina o dużych liściach i białych kwiatach, które są otwarte jedynie w nocy. Owoce tykwy mogą przybierać różne kształty i wymiary od podłużnych przez wężowate, jajowate, odwrotnie jajowate, aż po kuliste. Również barwy owoców mają szeroką gamę, możemy spotkać się z kremowymi, żółtymi czy zielonymi owocami.

Nasiona tykwy możemy zamówić w internecie lub kupić je w lepszym sklepie ogrodniczym. Roślinę możemy wysiewać na dwa sposoby:

  • bezpośrednio do gruntu – wysiewamy w maju, kiedy ziemia będzie już dobrze ogrzana przez słońce
  • do doniczek – wysiewamy w kwietniu, kiedy tykwa podrośnie możemy przesadzić ją do gruntu

Należy pamiętać, że warzywo lubi ciepło, dlatego doniczki należy ustawić w słonecznym miejscu. Jeżeli decydujemy się na wysiew bezpośrednio do ziemi, zadbajmy o to, by miejsce również było odpowiednio nasłonecznione przez większość dnia. W odpowiednich warunkach tykwa szybko wykiełkuje i zacznie piąć się w górę. Kiedy roślina wypuści kwiaty, przychodzi czas na zapylanie. Możemy liczyć na pomoc nocnych owadów lub zapylić kwiaty sami. W tym celu zrywamy męski kwiat i strzepujemy pyłek z niego na kwiat żeński, który charakteryzuje się zalążkiem owocu pod płatkami. Aby tykwa dobrze się rozwijała, oprócz promieni słonecznych potrzebuje dużej ilości wody, zasobnej gleby 9 można nawozić kompostem) oraz miejsca nienarażonego na silne podmuchy wiatru. Dodatkowo należy pamiętać o tym, by zapewnić tykwie coś po czym będzie mogła się wspinać. Świetnie nada się do tego nawet kawałek płotu. Owoce tykwy powinniśmy zebrać przed pierwszymi przymrozkami, ponieważ roślina jest niezwykle wrażliwa na wszelkie spadki temperatury. Mogą one uszkodzić nie tylko kwiaty i pędy, ale także owoce, które niestety ciężko będzie później wysuszyć. Aby rozpoznać dojrzałą tykwę, należy spróbować przebić jej skórkę paznokciem. Jeżeli nam się to uda, musimy jeszcze poczekać ze zbiorami. Ścięte owoce powinniśmy ułożyć w przewiewnym, jednak ciepłym miejscu, gdzie będą mogły całkowicie dojrzeć i będą nadawały się do suszenia.

Tykwa – zastosowanie

Dojrzałe tykwy nie nadają się do spożycia. Możemy jednak stworzyć z nich ozdobne naczynia, gdyż twarda, wysuszona skóra nie przepuszcza wody. Z owoców rośliny wytwarza się również fajki, lampy, szkatułki na biżuterię oraz instrumenty muzyczne. Możemy również wydrążyć w skórce wzory i traktować owoc jako element dekoracyjny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *