Poznaj cudowne właściwości pomarańczy!

Pomarańcze należą do cytrusów. Współcześnie uprawiane są na terenach znajdujących się w klimacie tropikalnym i subtropikalnym.Obecnie największymi dostawcami są Brazylia oraz Stany Zjednoczone. Szacuje się, że pomarańcza jest najczęściej uprawianym drzewem owocowym na świecie. Wyróżnia się 3 rodzaje tego owocu: pomarańczę słodką, gorzką oraz bergamotkę.

Owoce są bogate w witaminy A, C, P oraz z grupy B (w tym kwas foliowy), błonnik, wapń, magnez, miedź, cynk, żelazo, selen, fosfor, a także peptyny.

Kupując owoc należy zwrócić uwagę na to, aby skórka była gładka i jednolita. Wszelkie pofałdowania wskazują na to, iż miąższ w środku będzie wyschnięty.

Właściwości zdrowotne

Dzięki dużej zawartości witaminy C, pomarańcze są bardzo efektywnym antyoksydantem. Zmniejsza negatywne zmiany w organizmie spowodowane nadmiernym lub długotrwałym stresem, paleniem papierosów, spożywaniem alkoholu oraz brakiem snu. Chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz reguluje ciśnienie krwi. Jednocześnie zwiększa odporność i stymuluje odpowiedź układu immunologicznego. Witaminy B z kolei wpływają korzystnie na skórę i układ nerwowy.

Pomarańcz jest polecana osobom odchudzającym się, ponieważ przyspiesza przemianę materii oraz reguluje pracę żołądka i jelit. Dzięki błonnikowi szybko i długotrwale zaspokaja apetyt.

Do pozostałych właściwości owoców zalicza się:

  • zmniejszanie ryzyka wystąpienia miażdżycy
  • regulację gospodarki wodnej organizmu
  • regulację pracy serca
  • obniżanie poziomu szkodliwego dla zdrowia cholesterolu LDL
  • zmniejszanie stanów zapalnych
  • obniżanie temperatury podczas gorączki

Miąższ powinno się jeść wraz z przylegającą do niego białą skórką, ponieważ to właśnie ona zawiera największe ilości błonnika, witamin, a także flawonoidów. Ciekawostką jest, że sok należy wypić do około 8 godzin po wyciśnięciu – w innym razie straci większość swoich cennych składników odżywczych.

Soku z pomarańczy nie powinno się mieszać z sokiem z ananasa, ponieważ ananas rozkłada witaminę C.

Zastosowanie w kosmetyce i w kuchni

W przemyśle kosmetycznym pomarańcze są cenione ze względu na aromat. Pozyskany z owoców lub liści olejek eteryczny bardzo często dodawany jest do świeżych, owocowych perfum. W tym przypadku szczególnie cenione są pomarańcze gorzkie. Dodatek olejku z pomarańczy do kremów i maseczek odświeży skórę i ją odżywi. Dodatkowo, produkty z wykorzystaniem tego owocu mają działanie ściągające (zwłaszcza dla skóry wiotkiej, z rozszerzonymi porami), oczyszczające i stymulujące. Istnieją przekonania, że sok skutecznie uleczy łagodne odmrożenia oraz spierzchniętą skórę.

W przemyśle gastronomicznym pomarańcze są niezastąpionym składnikiem popularnego likieru Curacao wykorzystywanego zarówno do deserów jak i do drinków. Miąższ lub skórkę z owoców można dodawać do lodów, ciast, konfitur oraz napojów. Sama skórka – zarówno starta na tarce, jak i ułożona w finezyjne wzoru – jest oryginalną ozdobą tortów oraz ekskluzywnych deserów. Stanowi często wykorzystywany dodatek do nalewek, miodu, herbat, a nawet kawy.

Przeciwwskazania

Pomarańczy nie powinny spożywać osoby wykazujące nadwrażliwość lub alergię na cytrusy. Do innych przeciwwskazań należą:

  • artretyzm
  • nadkwasowość żołądka
  • problemy żołądkowe oraz z dwunastnicą
  • nadwrażliwość zębow

Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży, ponieważ pomarańcze wykazują tendencję do alergii. Jeśli jest taka możliwość, należy w tym szczególnym okresie ograniczyć ich spożycie do minimum.

 

Czytaj także: Pomarańcza – wartości odżywcze, właściwości lecznicze i kaloryczność

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *